Tarieven crematorium

geplaatst op 14-09-2017

Op de site van PlusOnline is een artikel verschenen over de tarieven in de Nederlandse crematoria.

Grote prijsverschillen crematoria

Een eenvoudige crematie kan bij het ene crematorium honderden euro’s duurder uitpakken dan bij het andere, zo blijkt uit een prijsvergelijking van 92 crematoria door maandblad Plus Magazine.Het duurste crematorium van Nederland staat in Lisse. Een crematie met anderhalf uur gebruik van de aula en de koffiekamerkost bij Crematorium Duin- en Bollenstreek €1.650. In Maassluis zijn nabestaanden voor datzelfde pakket slechts €1.098 kwijt.  

Wie kiest voor alléén cremeren zonder gebruik van aula of koffiekamer, betaalt daar bij Schifferheide in Kerkrade slechts €470 voor. Bij Duin- en Bollenstreek kost dat €1.100.
In een reactie laat crematorium Duin- en Bollenstreek weten dat ‘de prijs klopt bij de service die wij bieden.’ Goed om te weten: nabestaanden zijn niet verplicht om voor het dichtstbijzijnde crematorium te kiezen.

All-in-one

Enkele (nieuwe) crematoria werken niet met een wirwar van tarieven. In plaats daarvan hanteren ze één helder tarief waarvoor je de locatie 2,5 (Crematorium Tilburg en omstreken) tot zelfs 4 uur tot je beschikking hebt, zoals bij Afscheidscentrum & Crematorium Andringastate in Marssum.
Eigenaar Jan Klaas Faber: “Voorheen waren we afhankelijk van een lokaal crematorium, waar ik bij 72 procent van de crematies de gereserveerde tijd overschreed. Dit werd dan vaak in rekening gebracht. Ik wilde dat niet meer en daarom zijn we hier drie jaar geleden een eigen crematorium begonnen. We hebben één prijs. Daar zit alles in en je hebt de locatie lang genoeg tot je beschikking. Dat scheelt een
hoop stress en gedoe achteraf.”

Koffie en cake

Niet alleen de prijzen voor het cremeren verschillen sterk, ook de koffie en de cake worden bij de ene uitvaart duurder betaald dan de andere. Zo kost een plak cake bij GUV Uitvaartzorg in Aalten slechts 95 cent.  Zorgvlied in Amsterdam biedt geen gewone plakken cake, maar wil zich graag onderscheiden met ‘cakeschuitjes’ van €2 per stuk. Crematorium Middelburg serveert het goedkoopste kopje koffie: €1,80. Bij Duin- en bollenstreek kost een bakje troost €2,65.

Tijd is geld

Bijna alle crematoria hanteren een soort boete ‘niet-gereserveerde overschrijding van de tijd’. Dus als je afspreekt dat de nazit in de koffiekamer drie kwartier duurt, maar het duurt wat langer, dan moet je flink bijbetalen: €125 per kwartier is niets bijzonders. Bij de Nieuwe Ooster en –Noorder in Amsterdam kan dat zelfs oplopen tot €400. Bij Zorgvlied €500 per kwartier.

Wirwar

Het vergelijken van de crematiekosten was niet eenvoudig, omdat veel crematoria er een wirwar van prijzen op nahouden. Aparte tarieven voor het gebruik van het orgel, een CD/DVD, een draagbaar, uitzenden via internet. Het kan allemaal, maar vaak hangt er ene extra prijskaartje aan. Dat maakt het voor nabestaanden lastig een idee te krijgen wat een uitvaart straks kost. Bij Uitvaartcentrum Sneek en Bouwens in Uithoorn is dat zelfs onmogelijk: ze weigerden tarieven kenbaar te maken.
De Landelijke Vereniging van Crematoria bestrijdt dat er sprake zou zijn van een wirwar van tarieven. ,,We proberen als branche juist zo transparant mogelijk te zijn, zodat mensen precies zien waar ze wel en niet voor betalen”, aldus voorzitter Jaap Blaak. ,,Maar dat kan ook leiden tot ingewikkelde facturen. Daarom zien we steeds meer een trend naar eenvoudige tarieven. De toeslag op zaterdag bijvoorbeeld. Die bestaat op veel plaatsen niet meer.”

Plus Magazine is met een verspreide oplage van 260.000 het grootste betaalde maandblad van Nederland. Het nieuwe nummer ligt 22 september in de winkel.

Op de kaart vindt u de tarieven van de 92 onderzochte crematoria (Peildatum september 2017)

» Berichtenarchief

NIEUWS

Beamer in het koetshuis

T.b.v. van een kleine plechtigheid tot max. 35 personen is er in het koetshuis nu ook een beamer gemonteerd. 
Geplaatst op: 01-01-2018

Livestream

Het is mogelijk om een plechtigheid te streamen. De nabestaanden ontvangen hiervoor een code.
Geplaatst op: 14-09-2017

Tarieven crematorium

Op de site van PlusOnline is een artikel verschenen over de tarieven in de Nederlandse crematoria.
Geplaatst op: 12-05-2017

Onderhoud installaties

Vandaag onderhoud; brandmeld- en ontruimingsinstallatie, airco, lichttechniek, cv en ketels.
Geplaatst op: 31-12-2016

Glasvezel


T.b.v. snel internet en streaming van de plechtigheid wordt er begin 2017 glasvezel aangelegd naar Andringastate.
Andringastate afscheidscentrum | It Aldlân 4 | 9034 XB Marsum | Telefoon: 058 - 205 0 205 | info@andringastate.nl